dimecres, 2 d’octubre del 2024

Francesinha

Ingredients
Pa (l'original és de motlle)
Formatge (a l'original fan servir cheddar)
Botifarra
Carn de vedella
Pernil salat

Salsa
Una llauna de cervesa
100 g de tomàquet ratllat
Mitja ceba
1 gra d'all
1 cullerada de Maizena
1 cullerada de salsa Worcestershire
2 cullerades de mantega sense sal
Picant (jo vaig posar Harissa, una culleradeta, però es pot fer sense o amb bitxo o el que sigui)
200 ml de brou de carn (potser és massa)
Sal i oli

Preparació
Comencem amb la salsa. Posem a fondre la mantega en una paella (amb una mica d'oli no haurem de patir per si es crema). Piquem ben petit l'all i la ceba i, quan la mantega estigui fosa, els posem a estovar. Quan comencin a daurar-se, afegim la cervesa, el picant i la salsa Worcersther a la paella. Remenem i deixem que es faci uns cinc minus amb el foc fort. Abaixem una mica el foc, hi afegim el brou i deixem que es faci tot plegat uns deu minuts més. Deixem que es refredi una mica i la triturem. Mentre es refreda, mesclem la Maizena amb una mica daigua perquè es desfaci. Afegim aquesta mescla a la salsa i la retonem al foc; esperem que bulli i la deixem amb poc foc uns minuts fins que tingui la textura que ens agradi. Ja ho tindríem.

Ara ens dedicarem al "farcit". Comencem  tallant la carn una mica petita i fregint-la. Després, obrim les botifarres per la meitat perquè ens costi menys fer-la i per poder-la posar a l'entrepà quan estigui feta.

Ara, hauríem de posar a escalfar el forn a 200º i, mentrestant, aprofitem per torrar una mica el pa (perquè aguanti millor el pes de la carn). Preparem l'entrepà: sobre una llesca de pa posem la carn, la botifarra i el tall de pernil. Tapem amb l'altra llesca de pa i col·loquem per sobre els talls de formatge. La cosa seria que n'hi hagi prou formatge per tapar tot el pa (per sobre i pels costats). Posem l'entrepà al forn uns tres minuts; el temps just perquè es fongui el formatge sense que gratini i ja només queda muntar el plat (millor, fondo): posem un bon tou de salsa i l'entrepà com una illa.

Notes
Jo la vaig fer amb botifarra, carn de vedella i pernil salat. A molts llocs hi afegien un ou ferrat. Es poden trobar francesinhes amb un munt de combinacions diferents als restaurants de Porto.
El pa ha de poder resistir el pes del contingut. Cal triar-lo amb atenció. Jo vaig optar per un pa com de pagès de sègol.
Representa que el més important és la salsa. Que és un secret com el de la Coca-Cola, però ja us dic que l'estàndard es pot endevinar; evidentment, cada restaurant té el seu toc...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada