dijous, 7 de març del 2019

Tortell de Reis

Ingredients

500 g de farina de força
200 g de llet
100 g de sucre
1 ou per a la massa i un altre per a pintar el tortell
60 g de llevat fresc
120 g de mantega
10 g de sal

Preparació
En un bol, aboquem la farina, la sal, el sucre, el llevat, l'ou batut i la llet, i ho barregem ben barrejat durant 10 minuts. Costa, cal fer força. Incorporem a la massa la mantega una mica desfeta i la incorporem. Sembla que fracassem perquè la massa s'enganxa molt, però és normal, cal perseverar i la cosa cada cop és més fàcil. Quan tinguem la massa llesta, la deixem reposar 15 minuts.

Mentrestant emboliquem el rei (els reis) i la fava (les faves) amb film i  una tassa de cafè amb llet amb paper de forn untat amb oli.

Estirem la massa i fem una roda, i col·loquem estratègicament les figuretes dins de la massa. Ara, posarem a fermentar la massa al forn en una safata coberta amb paper sulfurat amb la tassa al mig de la roda que hem fet. Deixem que fermenti una hora a 30º. Perquè fermenti millor, s'ha de cobrir la massa amb un drap, però cal fer-ho de manera que no s'hi enganxi. Jo vaig fer un "tenderete" amb la reixa del forn...

Quan acabi la fermentació, pintem el tortell  amb ou batut i el decorem amb els pinyons (alerta, cal tenir-los en remull una hora abans de fer-los servir).

Enfornem 15 minuts a 200º

Notes
A mi em van sortir despedides les figuretes de dins de la massa mentre fermentava. No m'ha tornat a passar. No sé què devia ser...

Vaig posar fruita confitada que tenia a la nevera.

La recepta original és de l'Ada Parellada i la trobareu aquí.

Segona opció (del programa de la tele Cuines)

Ingredients
250 g de farina de força
100 ml de llet frasca
50 g de sucre
60 g de mantega
20 g de llevat de forner
5 g de sal
1 ou
Ratlladura de taronja i llimona (o aigua de flor de taronger)
200 g de massapà
Pasta per pintar la superfície (50 g de farina d'ametlla, 50 g de sucre llustre i una clara d'ou)

Preparació
Pastem durant 10 minuts la farina, l'ou, el sucre, el llevat, la llet  i el que fem sevir per a perfumar. En acabat, hi afegim la sal i pastem 5 minuts més. Ara es tracta d'anar afegint a la massa la mantega tallada a daus i no parar de pastar (a mà o amb la màquina) fins que s'hi incorpori. Veurem que la pasta es desenganxa de les parets del bol i que cada cop és més elàstica. Quan la mantega ja estigui incorporada, fem una bola amb la massa dins del bol i tapem amb un drap humit que toqui la massa. 20 minuts de repós. Mentrestant, fem un xurro amb el massapà d'uns tres pams de llargada.

Posem la massa al marbre i l'estirem. Primer suaument amb les mans i, després, amb el corró sense aixafar-la... Ha de quedar un rectangle de (aproximadament) 70x20. Col·loquem el cilindre de massapà en un costat i enrotllem la pasta. En acabat, li donem forma de circumferència i n'enganxem tan bé com puguem els extrems. Ara toca deixar que la massa acabi de fermentar. La col·loquem sobre paper de forn en una reixa dins del forn on haurem posat una safata plena d'aigua ben calenta. Així, amb el forn apagat i tancat i l'escalfor de l'aigua, deixem la massa fermentant una hora i mitja. Mentrestant, preparem la massa per pintar per sobre el tortell i, quan hagi passat el temps de la fermentació, traiem el tortell del forn (que començarem a escalfar a 180º, escalfor per sota) el pintem amb la mescla i el posem sobre una safata al forn 20 minuts. En acabat, el deixem refredar sobre una reixa.

Nota
Si l'enforneu amb la reixa, es cremarà el cul del tortell. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada