dilluns, 30 d’octubre del 2023

Vitello tonnato

Ingredients
Rodó de vedella
1 ceba
1 pastanaga
1 branca d'api
2 fulles de llorer
3 filets d'anxova
200 g de tonyina en oli
El suc d'una llimona
1 cullerada de mostassa
3 cullerades de tàperes
1 cullerada de vinagre de vi blanc
200 ml de xerès o de vi blanc sec
El suc d'una llimona
Pebre en gra
2 ous
Sal, oli

Preparació
Un parell de dies abans d'haver de servir el plat, l'hem de començar a preparar. En primer lloc, netegem el rodó de greix, el salem ben salat i l'emboliquem amb una malla (o el lliguem). En una cassola més aviat alta, posem oli i sofregim una mica les verdures. Fem espai per a la carn i, immediatament, hi afegim el vinagre, el vi , els grans de pebre i el llorer, i ho cobrim tot plegat amb aigua. Tapem i deixem que bulli a foc baix unes dues hores. En acabat, deixem que la carn es refredi a l'olla i, quan ja estigui freda, la posem a la nevera.

Ara ja tenim la carn llesta (només falta tallar-la ben fineta abans de servir-la) i ens podem dedicar a la salsa.

Fem una maionesa lleugera amb els dos rovells, una mica de sal i una cullerada de mostassa. Amb la batedora al fons del got, hi afegim oli fins que la salsa comença a tenir consistència. En acabat, hi afegim la tonyina escorreguda, les tàperes, els filets d'anxova, el suc de llimona i un cullerot del brou de bullir la carn i seguim batent fins que espessi. Podem modificar l'espessor amb mès oli o amb més brou si cal; sigui com sigui, el resultat final ha de quedar com maionesa.

Notes
Es pot fer una versió més econòmica del plat si canviem el vitello (vedella) per porcello (porc): podem preparar un llom a la sal i guarnir-lo amb la mateixa salsa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada