El farcit m'ha quedat una mica deforme, però n'estic content: és el primer cop que cuino alguna cosa amb gelatina. La propera vegada farà més patxoca. |
Ingredients
Per a la base
40 gr de farina
40 gr. de Maizena
150 gr de sucre
4 ous
Un pessic de sal
Mantega per untar el motlle
Per al farcit
Dues pomes golden
Sucre, canyella
400 gr. de mató
100 gr. de mel
6 fulles de gelatina
Una mica de nata líquida
Una poma i sucre (per acabar les postres)
Preparació
Escalfeu el forn a 180ºC. Separeu les clares
dels rovells i munteu les clares a punt de neu amb un pessic de sal, ben fermes.
Barregeu en un bol el sucre i els rovells, batent-los fins que blanquegin i
s'espongin. Incorporeu-hi la farina i la Maizena i, després, les clares
muntades, en dos moments, barrejant-les amb la mà. Unteu amb mantega un motlle
de 24 cm, aboqueu-hi la massa i enforneu-lo deu minuts. No s'ha d'obrir el forn
mentre es cou. Ha de quedar pujat i daurat. Un cop cuit, desemmotllem la massa
damunt d'una reixa i es deixa refredar.
Buideu les pomes, farciu-les amb sucre i
canyella i coeu-les al microones 8 minuts. Les deixeu refredar i les peleu.
Tritureu-ne la polpa. Foneu tres fulles de gelatina amb una mica de nata
líquida. Integreu la gelatina a la polpa de la poma i disposeu-ne una capa
sobre el pa de pessic. Deixar refredar.
Tritureu el mató amb la mel i hi integreu les
tres fulles restants de gelatina (prèviament hidratades i foses al microones
protegides amb una mica de nata). Cobriu les pomes amb el mató.
Quan la gelatina hagi fet el seu efecte,
talleu a rectangles.
Potser trobeu que el mató ha perdut la seva
agradable textura granulosa. Si voleu conservar-la, no el tritureu i
integreu-hi la gelatina amb una cullera.
Per fer la decoració final (que no és només
decoració, sinó que li dona textura), talleu molt fina una poma pelada i
tallada per la meitat longitudinalment, i la poseu sobre un silpad o paper de
forn. L'ensucreu totalment i la gratineu al forn, uns deu minuts (a potència
mitjana). Quan sigui freda s'hauran enganxat les làmines de poma i faran formes
sorprenents,
Podeu acabar les postres, cremant-les, com si
fos una crema catalana.
Notes
L'original d'aquesta recepta és al blog de
l'Ada Parellada "Semproniana". La copio tal qual per si us fa mandra
adreçar-vos-hi. De tota manera, us he de dir que compensa mirar l'original
perquè l'acabat del plat no es pot comparar...
Suposo que he posat les coses massa ràpid sobre el pas de pessic i, per això, ha quedat una mica perjudicat d'aspecte...
Suposo que he posat les coses massa ràpid sobre el pas de pessic i, per això, ha quedat una mica perjudicat d'aspecte...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada