dijous, 20 de març del 2014

Unes postres de mató i poma

El farcit m'ha quedat una mica deforme, però
n'estic content: és el primer cop que cuino
alguna cosa amb gelatina.
La propera vegada farà més patxoca.
Ingredients
Per a la base
40 gr de farina
40 gr. de Maizena
150 gr de sucre
4 ous
Un pessic de sal
Mantega per untar el motlle

Per al farcit
Dues pomes golden
Sucre, canyella
400 gr. de mató
100 gr. de mel
6 fulles de gelatina
Una mica de nata líquida

Una poma i sucre (per acabar les postres)

Preparació
Escalfeu el forn a 180ºC. Separeu les clares dels rovells i munteu les clares a punt de neu amb un pessic de sal, ben fermes. Barregeu en un bol el sucre i els rovells, batent-los fins que blanquegin i s'espongin. Incorporeu-hi la farina i la Maizena i, després, les clares muntades, en dos moments, barrejant-les amb la mà. Unteu amb mantega un motlle de 24 cm, aboqueu-hi la massa i enforneu-lo deu minuts. No s'ha d'obrir el forn mentre es cou. Ha de quedar pujat i daurat. Un cop cuit, desemmotllem la massa damunt d'una reixa i es deixa refredar.

Buideu les pomes, farciu-les amb sucre i canyella i coeu-les al microones 8 minuts. Les deixeu refredar i les peleu. Tritureu-ne la polpa. Foneu tres fulles de gelatina amb una mica de nata líquida. Integreu la gelatina a la polpa de la poma i disposeu-ne una capa sobre el pa de pessic. Deixar refredar.

Tritureu el mató amb la mel i hi integreu les tres fulles restants de gelatina (prèviament hidratades i foses al microones protegides amb una mica de nata). Cobriu les pomes amb el mató.

Quan la gelatina hagi fet el seu efecte, talleu a rectangles.

Potser trobeu que el mató ha perdut la seva agradable textura granulosa. Si voleu conservar-la, no el tritureu i integreu-hi la gelatina amb una cullera.

Per fer la decoració final (que no és només decoració, sinó que li dona textura), talleu molt fina una poma pelada i tallada per la meitat longitudinalment, i la poseu sobre un silpad o paper de forn. L'ensucreu totalment i la gratineu al forn, uns deu minuts (a potència mitjana). Quan sigui freda s'hauran enganxat les làmines de poma i faran formes sorprenents,


Podeu acabar les postres, cremant-les, com si fos una crema catalana.

Notes

L'original d'aquesta recepta és al blog de l'Ada Parellada "Semproniana". La copio tal qual per si us fa mandra adreçar-vos-hi. De tota manera, us he de dir que compensa mirar l'original perquè l'acabat del plat no es pot comparar...

Suposo que he posat les coses massa ràpid sobre el pas de pessic i, per això, ha quedat una mica perjudicat d'aspecte...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada