Ànec
2 pastanagues
1 ceba
1 cabeça d'alls
Mig carabassó
1 canó de canyella
1 fulla de llorer
1 branca de farigola
1 tomàquet madur
1 copa d'anís sec i vi
ranci (mig i mig)
1 copa de vi blanc
Prunes (tres o quatre per
persona) i pinyons (un grapat)
Oli, sal i pebre
Preparació
Posem en la cocotte una
mica de greix d'ànec i una mica d'oli (si us sembla massa contundent el gust
del greix) i l'esclafem. Mentrestant, greixem l'ànec per dins i per fora (mireu
que no tingui canons de les plomes que fa molta angúnia trobar-los mentre
menges) i el salpebrem. Tallem la pastanaga en trossos no massa grans, la ceba
en quarts i el carabassó en bastonets. Ho tirem tot a la cocotte juntament amb
la fulla de llorer, el canó de canyella i la branca de farigola. Amb el foc una
mica alt daurem una mica l'ànec i l'anem girant (procureu no punxar-lo quan el
gireu). Quan ja tingui coloret, baixem el foc i tapem la cocotte.
Ara es tracta d'anar
girant l'ànec mentre es fa. Calculeu uns vint minuts per cada mig quilo d'ànec.
A mitja cocció afegim la copa d’anís / vi ranci a la cocotte i, una mica
després, la copa de vi blanc.
Un quart (més o menys)
abans d’acabar de fer el plat, retirem l'ànec i el trinxem. Retirem també la
branca de farigola, la fulla de llorer i el canó de canyella i triturem la
salsa. Tornem a posar l'ànec a la cocotte i hi afegim les prunes i els pinyons.
Un cop acabada la cocció,
deixem reposar el plat dins de la cocotte (quant més temps, més bon gust).
Notes
Trinxar l'ànec va ser un
drama. Vaig intentar seguir aquest esquema tan psicodèlic i no me'n vaig
sortir. Vaig haver de posar a taula el ganivet, una forquilla gegant i unes
tisores per acabar de fer les racions.
La combinació anís sec /
vi ranci la vaig trobar preferible a la recomanada anís / moscatell i crec que
va ser un encert. L'anís que faig servir per cuinar és el Machaquito. Em costa
de trobar, però és molt sec: mateix aroma, menys regust de caramel. El faig servir
també per a rebosteria.
No vaig fer el plat al forn perquè em va fer mandra buidar-lo, però la preparació ha de ser si fa no fa. Forn suau.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada